Orkaitė – dešinioji šeimininkų ranka maisto gamyboje
Orkaitė yra vienas iš svarbiausių virtuvės atributų. Dažnu atveju, ji yra dešinioji ranka maisto ruošime, kuri palengvina ir paspartina gaminimo procesą. Jų būna įvairių rūšių bei su daugybę įvairių funkcijų, todėl išsirinkti tinkamiausią, gali būti sudėtinga. Susipažinę su jų tipais bei tuo, į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant, galėsite lengviau atlikti šį atsakingą ir svarbų pirkimą.
Orkaičių tipai
Pirmasis tipas – įmontuojamos orkaitės. Įmontuojamos orkaitės yra dažniausiai naudojamas orkaičių tipas. Jos montuojamos į sieną arba virtuvės spinteles. Jas patogu įmontuoti, jos neužima daug vietos, o įmontuotos ne prie grindų yra dar patogesnės, nes nereikia lenktis.
Kitas tipas – viryklės su orkaitėmis. Tai ir viryklė ir orkaitė viename. Jos labai panašios į įmontuojamas orkaites savo dizainu, tačiau vienintelis skirtumas yra tas, kad jų nereikia montuoti. Iš vienos pusės tai yra privalumas, tačiau žvelgiant iš kitos pusės, jos užima daugiau vietos. Šis tipas puikiai tinka virtuvėms, kuriose nėra daug spintelių.
Kompaktiškos ir patogios – mini orkaitės. Jos yra kompaktiško dydžio, pastatomos ant stalo ar spintelės ir gali kepti praktiškai bet kokį maistą. Jos yra žymiai pigesnės už dideles orkaites, lengvai instaliuojamos, tačiau nesuteikia tokios kepimo kokybės kaip tikra klasikinė orkaitė. Dėl mažo dydžio maisto kiekis, kurį galima kepti yra limituotas.
Savaime išsivalančios orkaitės ne tik efektyvios, bet ir patogios bei funkcionalios. Yra du jų tipai: pirolitinio orkaitės, kurios savaime išsivalo įkaisdamos net iki 500o laipsnių. Taip maisto likučiai bei susikaupę riebalai sudega iki baltų pelenų, kuriuos lengva išvalyti. Antras tipas – orkaitės su katalitinėmis sienelėmis. Tai specialiai pritaikytos sienelės, kurios sugeria riebalus ir maisto likučius, kurie vėliau yra sudeginami naudojant paprastą valymo režimą.
Galiausiai – konvekcinės orkaitės. Konvekcinės orkaitės naudoja ventiliatorius, kurie paskirsto karštą orą tolygiai ir palaiko vienodą temperatūrą. Jos brangesnės nei įprastos orkaitės, bet kepa greičiau, mažesnėmis temperatūromis ir su geresniais rezultatais.
Ir nors orkaičių tipai yra keli, orkaitės taip pat gali būti skirstomos į dvi pagrindines kategorijas: elektrinės ir dujinės. Dujinės orkaitės yra šiek tiek pigesnės, tačiau norint, kad jos veiktų, reikalingas dujų tiekimas. Dujinių orkaičių trūkumas yra tas, kad jos karštį skirsto netolygiai. Tuo tarpu, elektrinės orkaitės veikia naudodamos karščio elementus, kurie yra įtaisyti ant orkaitės sienelių. Šios orkaitės yra dažniausiai sutinkamos ir suteikia daugiau kepimo funkcijų. Jas lengviausia naudoti ir jomis galima lengviausiai pasiekti norimą kepimo rezultatą. Jos gali būti ir konvekcinės.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis naują orkaitę?
Visų pirma – efektyvumas. Modernios orkaitės sunaudoja tik 10-15% visos naudojamos energijos pačiam maisto kepimui, kita energija sunaudojama viduje esančio oro kaitinimui. Dujinės orkaitės yra mažiau efektyvios už elektrines, nes joms reikia didesnių oro srautų, tuo tarpu konvekcinės orkaitės sunaudoja nuo 20 iki 30 % mažiau energijos nei įprastos orkaitės, o taip pat jomis galima kepti daugiau maisto vienu metu, nes šiluma yra paskirstoma tolygiai.
Nuspręskite, ar jums reikalinga pastatoma ar įmontuojama orkaitė. Įmontuojamos orkaitės, šiomis dienomis, yra laikomos populiariausiomis. Jos puikiai susilieja su virtuvės baldais, dažnai yra gana kompaktiško ir patogaus dydžio. Pastatomos orkaitės, iš tiesų, yra viryklės, kurios suteikia ir kaitlentę, virš orkaitės. Tokio tipo įrenginys labiau tiks tiems, kurie neturi galimybės įmontuoti orkaitės tarp virtuvės baldų ar tiesiog nori vieno, maistui ruošti skirto įrenginio. Žinoma, svarbus yra ir dydis. Jį turėtumėte rinktis pagal virtuvės dydį. Na, o dėka įvairių aukščių, pločių ir talpų pasirinkimo, kiekvienas tikrai lengvai ras sau tinkamiausią modelį. Naudinga paminėti ir tai, kad orkaitės gali būti viengubos arba dvigubos. Nors viengubos tikrai yra populiariausias pasirinkimas, didesnės dvigubos puikiai tiks tiems, kurie turi didelę šeimą, dažnai ir daug gamina.
Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į orkaitės funkcijas. Visų pirma, labai svarbus yra laikmatis, kuris neleis maistui sudegti, jei pamiršite apie kepimą. Taip pat, skirtingi karščio nustatymai. Kadangi skirtingi patiekalai reikalauja skirtingos kepimo temperatūros, orkaitės su įvairiais karščio nustatymais, tokiais kaip kepimas, įkaitinimas ar atšaldymas yra labai naudingos ir reikalingos. Taip pat labai naudinga funkcija yra atidėtas paleidimas. Ši funkcija leidžia jums nustatyti laiką, kada jūs norite, kad ji pradėtų kepti. Tai patogu, nes grižus namo iš darbo maistas jau bus paruoštas. Svarbus ir orkaitės vidinis išdėstymas. Pravartu rinktis orkaitę, kuri talpina kelias kepimo formas vienu metu. Daug kam naudingas ir šildantis stalčius. Jei norite patiekti maistą vienu metu, bet ruošiate skirtingus patiekalus, šilumą palaikantis stalčius jums bus labai naudingas. Jis pašildo lėkštes ir apsaugo maistą nuo atšalimo. Nepamirškite atsižvelgti ir į tai, ar pasirinktas orkaitės modelis turi valymo funkciją, apie kurią kalbėjome anksčiau. Dauguma šiandieninių orkaičių turi itin praktišką, naudingą ir reikalingą funkciją, kuri padeda sutaupyti nemažai laiko ir jėgų, kurias reikėtų skirti orkaitės šveitimui ir valymui. Tai vieno ar kito tipo orkaitės valymas, kuris užtikrina savaiminį orkaitės išsivalymą ir švarą. Galima rinktis orkaites, kurios turi pirolizinį valymą. Tokio tipo orkaitės sudegina maisto likučius, riebalus iki pelenų, taip suteikdamos orkaitei nepriekaištingą būklę. Kitos orkaitės gali turėti katalitines sieneles, kurios sugeria riebalus, o vėliau įkaista ir juos sudegina iki pelenu. Plačiai naudojamos ir orkaitės, kurios turi garinio tipo valymo funkciją. Tokio tipo orkaitės turi specialią talpą vandeniui, kuris vėliau yra paverčiamas garais, kurie padeda pašalinti nešvarumus nuo orkaitės paviršių. Tiesa, pastarasis valymo būdas nėra laikomas tokiu efektyviu kaip anksčiau aptarti būdai. Griliaus funkcija - dar viena labai svarbi, reikalinga ir praktiška orkaitės ypatybė. Grilius leidžia pagaminti itin traškų ir gražiai apskurdusį maistą. Naudinga rinktis tokią orkaitę, kuri turi grilių tiek viršuje, tiek apačioje. Tokiu, būdu, maistas iškepa tolygiau, greičiau. Na, o tiems, kurie nori ir mėgsta maitintis sveikiau, naudinga rinktis orkaitę su garų funkcija. Tokia orkaitė leis paruošti maistą garuose, padės išlaikyti maisto drėgmę, sultingumą. Nepamirškite ir ventiliatoriaus, kuris užtikrins tolygų ir efektyvų maisto ruošimą. Geras ir kokybiškas orkaitės ventiliatorius garantuos greitai ir tinkamai paruoštą maistą.
Naudinga žinoti ir tai, kad šiuolaikinės orkaitės gali būti ne tik labai modernios, bet ir išmanios. Mėgstantiems technologines naujoves tikrai reikėtų pasidomėti išmaniomis orkaitėmis. Šios orkaitės gali būti valdomos ne tik standartiniu, bet ir išmaniu būdu - naudojant išmanaus telefono programėlę. Tai reiškia, kad tokią orkaitę galėsite valdyti net nebūdami virtuvėje, vienu piršto prisilietimu. Mobili aplikacija leis ne tik įjungti, bet ir išjungti orkaitę, suteiks informaciją apie veikimo būklę, leis reguliuoti programas, temperatūrą, kitus nustatymus. Tai itin naudinga funkcija tiems, kurie skuba, lekia ir dažnai neturi laiko stovėjimui virtuvėje.
Kokybiškos orkaitės – gera kaina perkant internetu
Atnaujinkite virtuvę nauja orkaite ir mėgaukitės skaniais patiekalais paprastai ir lengvai. Siūlome platų dujinių ir elektrinių orkaičių pasirinkimą internetu. Pas mus rasite įvairių įmontuojamų, mini bei kitų tipų orkaičių už gerą kainą. Akcijų metu patinkančias orkaitės galite įsigyti dar pigiau.