Vakuumatorius padeda ilgiau išlaikyti maisto šviežumą ir ženkliai sutaupyti vietos šaldytuve. Varlė.lt specialistai pastebi, kad vakuumatorių populiarumas pastaruoju metu ženkliai išaugo. Maisto vakuumavimo procesas yra labai paprastas, o didelė pasiūla lemia, kad įrenginiai nekainuoja daug. Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis vakuumatorių namams, pataria Varlė.lt specialistai.
Vakuumatorius – idealus virtuvės technikos išradimas tiems, kurie nori laikyti maistą higieninėmis sąlygomis ir tuo pačiu prailginti jo galiojimo laiką. Šis paprastas įrenginys oro pašalinimo iš specialaus vakuumavimo maišelio dėka leidžia sandariai supakuoti maisto produktus. Vakuumavimas leidžia išlaikyti maisto produktų šviežumą net iki 5 kartų ilgiau nei laikant juos tradiciniuose maišeliuose šaldiklyje. Dauguma žmonių vakuumatorių naudoja maisto konservavimo tikslais, tačiau tai nėra vienintelė šių įrenginių taikymo sritis. Vakuumatorius taip pat gali praversti norint išsaugoti nepakitusios spalvos dokumentus ar bižuteriją. Vakuumavimo metu ištrauktas oras užkerta kelia oksidacijos procesui. Teoriškai vakuumuoti galima praktiškai visus maisto produktus: šviežią mėsą, žuvį, vaisius ar grybus. Išskirtinės vakuumo savybės užtikrina ilgalaikį maisto šviežumą ir tinkamumą vartojimui.
Vakuumatorius ne tik padeda sustabdyti deguonies patekimą į produktą, bet ir maksimaliai sulaiko drėgmę, todėl maisto produktai ir pusgaminiai neišdžiūsta. Kokie yra pagrindiniai vakuumatoriaus naudojimo privalumai?
Vakuumatoriai skiriasi savo korpusais, dydžiu, funkcionalumais ir kaina. Varlė.lt specialistai pažymi, kad renkantis vakuumatorių svarbu atkreipti dėmesį į keletą svarbių parametrų:
Virtuvės dydis yra labai svarbus veiksnys, turintis įtakos tinkamo prietaiso pasirinkimui. Vakuumatorius užima šiek tiek vietos ant virtuvės stalviršio, todėl dar prieš perkant verta patikrinti, kiek vietos galite skirti jam pastatyti. Taip galima iš karto nustatyti optimalų prietaiso dydį. Kartais žmonės įsigyja vakuumatorių, kuris yra didesnis nei jų virtuvėje esanti erdvė ir vėliau kenčia dėl prasto pasirinkimo ir skundžiasi, kad jiems trūksta vietos kasdieniam maisto ruošimui. Rinkoje esančių vakuumatorių ilgis gali būti nuo 30 cm iki 120 cm.
Galingumas – parametras, kuris nusako kaip greitai veikia vakuumatorius, t.y., kaip greitai jis pašalina orą iš maisto produktų.
Šis parametras nusako, kaip steriliai ir hermetiškai vakuumatorius gali supakuoti maistą.
Rekomenduojama rinktis vakuumatorių, kuriam tinka universalaus dydžio maišeliai, nes tokiu atveju neturėsite problemų rasti tinkamų. Rekomenduojama iš anksto pagalvoti, kaip su šiuo prietaisu bus vakuumuojami dideli gaminiai. Standartinių dydžių atveju turėtų pakakti modelių su, pvz., 30 cm sandarinimo juosta.
Rankiniu režimu veikiantis vakuumatorius reikalauja daugiau dėmesio, nes reikia žinoti, kada paspausti reikiamą mygtuką arba palaikyti įrenginio dangtį. Automatiniai modeliai yra daug greitesni ir beveik viską atlieka patys – jais tikrai daug patogiau naudotis.
Skirtingi vakuumatorių modeliai gali pasiūlyti du arba tris sandarinimus, kurie lemia vakuumuojamo maisto sandarumą. Vakuumatorius, kuris pasižymi didesniu sandarinimo skaičiumi gali užtikrinti didesnį vakuumuojomo maisto sandarumą.
Renkantis vakuumatorių verta taip pat atkreipti dėmesį ir į įvairias papildomas funkcijas ir savybes, kurios padidina naudojimosi patogumą.