Patarimai, kaip iki 5 kartų prailginti maisto produktų šviežumą ir išsirinkti vakuumatorių

Patarimai kaip issirinkti vakuumatoriu

Vakuumatorius padeda ilgiau išlaikyti maisto šviežumą ir ženkliai sutaupyti vietos šaldytuve. Varlė.lt specialistai pastebi, kad vakuumatorių populiarumas pastaruoju metu ženkliai išaugo. Maisto vakuumavimo procesas yra labai paprastas, o didelė pasiūla lemia, kad įrenginiai nekainuoja daug. Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis vakuumatorių namams, pataria Varlė.lt specialistai.

Kas yra vakuumatorius?

Vakuumatorius – idealus virtuvės technikos išradimas tiems, kurie nori laikyti maistą higieninėmis sąlygomis ir tuo pačiu prailginti jo galiojimo laiką. Šis paprastas įrenginys oro pašalinimo iš specialaus vakuumavimo maišelio dėka leidžia sandariai supakuoti maisto produktus. Vakuumavimas leidžia išlaikyti maisto produktų šviežumą net iki 5 kartų ilgiau nei laikant juos tradiciniuose maišeliuose šaldiklyje. Dauguma žmonių vakuumatorių naudoja maisto konservavimo tikslais, tačiau tai nėra vienintelė šių įrenginių taikymo sritis. Vakuumatorius taip pat gali praversti norint išsaugoti nepakitusios spalvos dokumentus ar bižuteriją. Vakuumavimo metu ištrauktas oras užkerta kelia oksidacijos procesui. Teoriškai vakuumuoti galima praktiškai visus maisto produktus: šviežią mėsą, žuvį, vaisius ar grybus. Išskirtinės vakuumo savybės užtikrina ilgalaikį maisto šviežumą ir tinkamumą vartojimui.

Kodėl verta įsigyti vakuumatorių?

Vakuumatorius ne tik padeda sustabdyti deguonies patekimą į produktą, bet ir maksimaliai sulaiko drėgmę, todėl maisto produktai ir pusgaminiai neišdžiūsta. Kokie yra pagrindiniai vakuumatoriaus naudojimo privalumai?

  • Užtikrina net iki 5 kartų ilgesnį maisto produktų šviežumą.
  • Išlaikoma maistinė vertė. Į vakuumines pakuotes supakuoti produktai išlaiko savo skonį, kvapą, išvaizdą ir maistinę vertę.
  • Sumažinamas bakterijų dauginimasis ant maisto produktų paviršiaus, todėl išvengiama apsinuodijimo maistu ir atitolinamas pelėsio atsiradimas, pavyzdžiui, ant daržovių.
  • Leidžia nemažai sutaupyti, nes maistas neišmetamas.
  • Vakuumatoriaus dėka galima puikiai paruošti maistą tinkamą pasiimti į kelionę.
  • Padeda palaikyti tvarką virtuvėje ir šaldytuve.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis vakuumatorių?

Vakuumatoriai skiriasi savo korpusais, dydžiu, funkcionalumais ir kaina. Varlė.lt specialistai pažymi, kad renkantis vakuumatorių svarbu atkreipti dėmesį į keletą svarbių parametrų:

Vakuumatoriaus matmenys

Virtuvės dydis yra labai svarbus veiksnys, turintis įtakos tinkamo prietaiso pasirinkimui. Vakuumatorius užima šiek tiek vietos ant virtuvės stalviršio, todėl dar prieš perkant verta patikrinti, kiek vietos galite skirti jam pastatyti. Taip galima iš karto nustatyti optimalų prietaiso dydį. Kartais žmonės įsigyja vakuumatorių, kuris yra didesnis nei jų virtuvėje esanti erdvė ir vėliau kenčia dėl prasto pasirinkimo ir skundžiasi, kad jiems trūksta vietos kasdieniam maisto ruošimui. Rinkoje esančių vakuumatorių ilgis gali būti nuo 30 cm iki 120 cm.

Vakuumatoriaus galingumas

Galingumas – parametras, kuris nusako kaip greitai veikia vakuumatorius, t.y., kaip greitai jis pašalina orą iš maisto produktų.

Vakuumavimo slėgis

Šis parametras nusako, kaip steriliai ir hermetiškai vakuumatorius gali supakuoti maistą.

Vakuumavimo maišelių ar folijos dydis

Rekomenduojama rinktis vakuumatorių, kuriam tinka universalaus dydžio maišeliai, nes tokiu atveju neturėsite problemų rasti tinkamų. Rekomenduojama iš anksto pagalvoti, kaip su šiuo prietaisu bus vakuumuojami dideli gaminiai. Standartinių dydžių atveju turėtų pakakti modelių su, pvz., 30 cm sandarinimo juosta.

Veikimo režimai: automatinis arba rankinis vakuumatorius

Rankiniu režimu veikiantis vakuumatorius reikalauja daugiau dėmesio, nes reikia žinoti, kada paspausti reikiamą mygtuką arba palaikyti įrenginio dangtį. Automatiniai modeliai yra daug greitesni ir beveik viską atlieka patys – jais tikrai daug patogiau naudotis.

Sandarinimų skaičius

Skirtingi vakuumatorių modeliai gali pasiūlyti du arba tris sandarinimus, kurie lemia vakuumuojamo maisto sandarumą. Vakuumatorius, kuris pasižymi didesniu sandarinimo skaičiumi gali užtikrinti didesnį vakuumuojomo maisto sandarumą.

Papildomos funkcijos

Renkantis vakuumatorių verta taip pat atkreipti dėmesį ir į įvairias papildomas funkcijas ir savybes, kurios padidina naudojimosi patogumą.

  • Svarstyklės. Jų dėka pavyks pasverti maisto produktus prieš vakuumavimą ir geriau kontroliuoti jų dydį.
  • Komplektacijoje esantys peiliukai leis greitai ir lengvai nukirpti foliją.
  • Padėkliukas lašams. Produktų vakuumavimo metu neretai atsiranda vandens perteklius. Specialus padėkliukas leis palaikyti tvarką virtuvėje.
  • Vakuuminė marinavimo funkcija. Jos dėka maistas su prieskoniais mirkomas dar veiksmingiau ir efektyviau.
  • Ekranas. Jame gali būti rodoma įvairi naudinga informacija.
  • Geras vakuumatorius turėtų būti aprūpintas specialia saugumo sistema, kuri neleistų įrenginiui veikti jo perkaitimo metu.
  • Kai kurie kokybiški vakuumatoriai turi adapterį, kurio dėka galima pritvirtinti specialią žarną ir tokiu būdu panaudoti vakuumatorių kitų talpų, kaip vakuuminiai indeliai sandarinimui. Tokia galimybė puikiai tinka šviežiems sezoniniams vaisiams ir daržovėms, skirtiems šaldymui, laikyti. Vakuumo dėka jie galės ilgiau išlaikyti unikalų vasaros skonį ir aromatą.
  • Virėjams, taikantiems „sous vide“ metodą, arba žmonėms, kurie ruošia vakarienės porcijas šeimai visai savaitei ir paprastai užšaldo troškinius ar kitus patiekalus su padažais, gali praversti prietaisas su specialiu drėgno vakuumavimo režimu.
  • Kai kurie vakuumatorių modeliai pasižymi impulsiniu režimu, kurio metu oras iš maišelių pašalinamas trumpais intervalais. Tai puikus režimas, tinkantis subtiliems, lengvai byrantiems maisto produktams vakuumuoti.
Populiariausi vakuumatoriai

Parašykite komentarą