Daugiafunkcinių puodų pirkimo gidas

Daugiafunkciniai puodai patogūs tuo, kad apjungia kelių įrenginių funkcijas ir leidžia programuoti maisto gaminimo procesą ir tokiu būdu taupyti laiką. Daugiafunkcinis puodas – santykinai naujas išradimas, kurio paskirtis maisto ruošimo automatizavimas ir radikalus supaprastinimas. Šio įrenginio paprastumas stebina, o galimybės džiugina. Rekomenduojama daugiafunkcinio puodo pasirinkimo procesą padalinti į kelis etapus, leisiančiaus įsigyti būtent tą Jums tinkamiausią įrenginį.  

Renkantis daugiafunkcinį puodą, kaip ir bet kokią kitą buitinę techniką, reikėtų vadovautis tam tikrais apibrėžtais kriterijais. Pagrindiniai – tai namų ūkio narių skaičius ir mitybos prefencijos bei tai, kaip įvairiai planuojama naudotis įrenginiu.  

daugiafunkcinis puodas_gidui

Galia

Šis rodiklis svyruoja diapazone nuo 300 – 400 iki 1700 – 2000 W. Čia principas yra toks pats, kaip ir mikrobangės atveju: kuo įrenginys galingesnis, tuo greitesnis patiekalo ruošimo procesas. Tačiau nereikėtų pamiršti sunaudojamos energijos taupymo fakto.

Geriausio laiko ir taupymo santykio rodikliai yra 650 – 900 W. Didesnė nei 900 W galia sutrumpina laiką, tačiau yra energijos pereikvojimo priežastis. Ir atvirkščiai, maža 350 – 500 W galia pasižymintys modeliai yra pakankamai taupūs, tačiau labai ilgai gamina.

Išimtimi šiuo atveju tapo galingi inovatyvūs modeliai su indukciniu kaitinimu. Specialaus metalo dubuo įkaista elektromagnetinių bangų dėka, o tai, lyginant su konktaktiniu šildymu, esant 30-40 proc. energijos taupymui sutrumpina gaminimo procesą.

Dubuo

Tai tam tikra daugiafunkcinio puodo „širdis“. Svarbiausi dubens parametrai – talpa ir medžiagos, iš kurių jis yra pagamintas. Daugeliu atveju – tai nerūdijantis plienas arba anoduotas aliuminis. Įprastai juos išdėsto keliuose sluoksniuose. Kuo jų daugiau, tuo geresnis šilumos laidumas, patvarumas ir ilgaamžiškumas.

Patikrinti dubens kokybę gana paprasta. Paimkite jį į rankas: kuo didesnis sienelių storis ir svoris, tuo aukštesni rodikliai. Retai pasitaiko molinis dubuo, kuris yra ekologiškiausias, tačiau sunkiai naudojamas ir valomas variantas.

Talpa

Reikėtų rinktis atsižvelgiant į šeimos narių skaičių. Šiuolaikiniuose modeliuose populiariausia yra 3,5 – 6 l talpa, tačiau pasitaiko ir 1,5 l, ir 10 l modelių. Šeimai, kurią sudaro 1 – 3 žmonės tinkamas bus 3 – 3,5 l įrenginys, šeimoje, kurios narių skačius yra 4 – 5, tiks 4 – 5 l daugiafunkcinis puodas.

Specialistai siūlo tokią formulę: vienas žmogus – 1 – 1,5 l, o prie visų narių sumos „dėl viso pikto“ pridėti dar vieną litrą. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad nurodyta instrukcijoje talpa visai nereiškia, kad būtent tiek maisto pagaminsite. Pavyzdžiui, 4,5 l dubenyje galima išvirti 3,1 – 3,2 l sriubos arba pagaminti garuose 1–1,5 kg žiedinių kopūstų.

 

 puodo talpa

Daugiafunkcinių puodų funkcijos

Šiuolaikiniuose virtuvės įrenginiuose taikomos technologijos padaro juos patogius ir ekonomiškus. O daugiafunkciniuose puoduose maisto gaminimą dar galima ir užprogramuoti.

Dubens medžiagos ir danga

Vidinis dubens paviršius visada turi nepridegančią, dažnai kelių sluoksnių, dangą. Išimtis taip vadinamas „eko-dubuo“, kuris gaminamas iš metalo be jokių dangų. Įprastai šis dubuo papildo pagrindinį ir yra laikomas saugiausiu ir patvariausiu esant ilgiems gaminimo proceso režimams. Tačiau yra ir minusų: pieniški produktai įprastai pridega, o rūgštus maistas dėl cheminės reakcijos su metalu gali lemti kenksmingų medžiagų susidarymą. Plauti tokį dubenį taip pat yra pakankamai sudėtinga.

Neprideganti danga būna dviejų tipų: ant tetrafluoriteleno polimero (PTFE) arba keramikos pagrindo. Pirmąjai grupei priskiriami ir originalūs nepridegantys junginiai: Teflon, Daikin ir Whitford Xylan. Keramikinė danga yra užkietėjęs akmens miltelių sluoksnis su specialia derva.

Abu šie variantai yra ekologiški, kadangi gamybos metu esant ne žemesnei nei 400 °С temperatūrai jais padengiamas metalo sluoksnis, o maksimali daugiafunkcinio puodo temperatūra yra 175 °С. Todėl gamindami nesusidursite su jokiais kenksmingais elementais. Šios medžiagos yra patvarios ir puikiai susidoroja su visomis produktų rūšimis: prie jų nelimpa maistas ir jos lengvai valomos.

Tačiau yra ir trūkumų. Pavyzdžiui, neprideganti PTFE dangą pažeidžia metaliniai įrankiai, abrazyvinės priemonės ir kietos kempinės. Taip pat ją neigiamai veikia staigūs temperatūros pokyčiai. Keramikinė danga taip pat bijo temperatūros svyravimų, taip pat smūgių ir indaplovių.

Valdymas

Elektroninė valdymo sistema šiandien yra numatyta ir nebrangiuose modeliuose. Valdymo skydelyje yra išdėstytos mygtukų su numatytomis programomis grupės, taip pat pagalbinio kaitinimo režimų, pradžios atidėjimo, rankinio gaminimo ir kt. klavišai. Reikalinga programa taip pat gali būti pasirinkta paspaudus „meniu“ mygtuką ir renkantis funkcijas ekrane.

Mygtukų grupės labiau matomos, tačiau daugiafunkcinio puodo korpuse jos užima daugiau vietos. Renkantis iš „meniu“ skydelio funkcijų, valdymas žymiai kompaktiškesnis ir tvarkingiau atrodo. Be to, jutikliai, priešingai nei spaudžiami klavišai, palengvina įrenginio korpuso priežiūrą.

Ekranas

Kuo jis didesnis, tuo informatyvesnis bus gaminimo procesas. Populiariuose modeliuose galėsite stebėti ne tik gaminimo etapus ir temperatūras, bet taip pat ir slėgį, galią, darbo režimą ir laiką iki kito būtinų produktų įdėjimo. Visa tai lydi tam tikri garsiniai signalai.

Programos

Rinkdamiesi daugiafunkcinį puodą visi norime gauti maksimalų iš anksto numatytų automatinio gaminimo programų skaičių ir didžiausią įvairovę. Vidutinės kainos segmento modeliai įprastai turi 10 – 15 tokių režimų. Daugumai daugiafunkcinių puodų savininkams to pakanka, kadangi didžioji dalis stengiasi eksperimentuoti ir automatinio gaminimo programas naudoja gamindami pagal asmeninius receptus, todėl patiekalų skaičius išauga iki 30 – 40. Populiariausi topiniai modeliai automatiniame režime leidžia pagaminti iki 50 – 55 patiekalų, tačiau tokie įrenginiai atitinkamai ir daugiau kainuoja.

Galima pasirinkti daugiafunkcinį puodą, kuriame bus būtini režimai: troškinimas, grikiai (režimas visoms košėms), sriuba, kepiniai, gaminimas garuose, kelių valandų šildymas ir šalto patiekalo pašildymas. Puiku, jei yra galimybė reguliuoti temperatūrą gaminimo proceso metu. Tokių įrenginio funkcionalumų kūrybiškam žmogui tikrai pakaks.

Tačiau jei esate labiau užimtas žmogus ir tikrai neturite laiko eksperimentams, rekomenduojama apsvarstyti modelius su režimais: „plovas“, „makaronų virimas“, „jogurtas“, „spagečiai“, „pieniškos košės“ ir t.t.

Saugumas

Daugiafunkciniame puode turi būti funkcijos nuo perkaitimo, taip pat nuo žemos ir aukštos įtampos. Šiuos pagrindinius parametrus taip pat gali papildyti apsauga nuo vaikų, nuo užliejimo skysčiais ir kitos. Čia taip pat galima priskirti maitinimo laido prijungimą. Rekomenduojama rinktis modelius su hermetiškai korpuse lituotu laidu, o ne prijungiamu per specialų lizdą.

Taip pat reikėtų atsižvelgti į pridedamų prie daugiafunkcinio puodo priedų skaičių, nes visi jie tikrai pravers įrenginio eksploatavimo metu.

Papildomos funkcijos

Nemažai papildomų funkcijų padeda gaminimo proceso metu ir palengvina daugiafunkcinio puodo priežiūrą.

Pradžios atidėjimas. Valdymo skydelyje nustatomas pasirinktos programos pradžios laikas atsižvelgiant į gaminimo trukmę. Tada dedami visi reikalingi ingredientai ir spaudžiamas „Start“ mygtukas. Nustatytą momentą daugiafunkcinis puodas pradeda gaminimo procesą ir reikalingu metu maistas bus pagamintas. Labiau pažengusiuose modeliuose gali būti nustatomas patiekalo pagaminimo laikas, o mikrokompiuteris pats apskaičiuoja reikalingą gaminimui laiką ir pradžios momentą.

Nuotolinis valdymas (prieinamas populiariuose modeliuose) įgyvendinamas mobiliųjų įrenginių dėka. Tai gali būti speciali skaitmeninė programėlė, kurios dėka realiuoju laiku turėsite galimybę valdyti daugiafunkcinį puodą telefonu, patys tuo metu būdami ne namie, o pavyzdžiui, darbe.  Taip pat yra galimybė gaminimo proceso paleidimui naudotis internetu, įjungiant bevielio Wi-Fi tinklo funkciją.  nuotolinis valdymas

3D kaitinimas. Nuo įprasto kaitinimo skiriasi tuo, jog kaitinimo elementai yra išdėstyti ne tik apačioje, bet ir iš visų pusių, o kartais ir dubens viršuje ir ant daugiafunkcinio puodo dangčio. Tokiu atveju šiluma paskirstoma tolygiai, nėra būtinybės nuolat maišyti ir gaminimo procesas tampa žymiai greitesnis.

Savaiminio išsivalymo funkcija leidžia daugiafunkcinį puodą palaikyti praktiškai idealioje švaroje. Savaiminis išsivalymas būna drėgnas ir sausas. Pirmuoju atveju į dubenį pilamas tam tikras kiekis vandens ir daugiafunkcinis puodas stipriai įkaitęs aktyviai išgarina vandenį, o garai išvalo ir dubenį, ir vidines sieneles. Sauso savaiminio išsivalymo atveju įkaitinimas esant aukštai temperatūrai vyksta be vandens, todėl visi smulkūs maisto likučiai lengvai sukrenta į šiukšlių konteinerį.

 

Daugiafunkcinio puodo atveju, teiginyje: „Pakaks įsigyti įrenginį, o jis jau viskuo pasirūpins“ yra tikrai daug tiesos.

Join the discussion

El. pašto adresas nebus skelbiamas.