Sulčiaspaudės

Išsirinkti tinkamą sulčiaspaudę gali būti sudėtinga. Kokio tipo sulčiaspaudę rinktis? Centrifūginę, tarkinę ar malančiąją (dviejų dantračių)? Kokia sulčiaspaude geriausiai pavyktų išspausti sultis iš želmenų daigų ir špinatų? Kokios sulčiaspaudės yra tokios universalios, kad jomis galima gaminti šokoladinį sviestą ir ledus? Šį klausimų sąrašą galima tęsti ir tęsti. Toliau esančioje lentelėje „platus sulčiaspaudžių pasaulius“ suskirstomas į grupes pagal tipą ir funkciją. Tokiu būdu galėsite lengviau nuspręsti, kokia sulčiaspaudė jums labiausiai tiktų.

Sulčiaspaudžių tipai

Tarkinio tipo sulčiaspaudės /  vieno dantračio / vieno sraigto sulčiaspaudės naudoja vieną dantratį arba sraigtą, kuris faktiškai sutraiško vaisių ir daržovių skaidulas ir suardo augalines ląsteles, todėl sultyse lieka daugiau skaidulų, fermentų, vitaminų ir mineralų. Tarkinio tipo sulčiaspaudės yra efektyvesnės nei centrifūginės, nes jomis iš to paties maisto kiekio gaunama daugiau sulčių (t. y., minkštimas lieka sausesnis). Tarkinio tipo sulčiaspaudėmis galima spausti sultis praktiškai iš bet kokių vaisių ir daržovių. Naudojant lėtaeigę sulčiaspaudę taip pat galite išspausti sultis iš lapų ir žolės, pavyzdžiui, želmenų daigų, špinatų, salotų, petražolių ir kitų lapinių žalumynų ir žolelių.


Dar vienas malančių sulčiaspaudžių privalumas yra tai, kad jos veikia mažesniu greičiu (mažesni sūkiai per minutę) nei centrifūginės sulčiaspaudės, todėl susidaro mažiau putų ir karščio, o tai reiškia, kad stiklinėje lieka daugiau maistingųjų medžiagų. Dėl mažo greičio prailgėja sulčių laikymo trukmė, tai reiškia, kad sultis galite laikyti kelias dienas. Malančiojo tipo sulčiaspaudės taip pat yra lankstesnės nei centrifūginio tipo sulčiaspaudės, nes šie prietaisai ne tik spaudžia sultis, bet ir homogenizuoja maisto produktus. Todėl galite ruošti kūdikiams skirtą maistą, paštetus, padažus, riešutinius sviestus, bananinius ledus ir vaisių šerbetus. Naudojant kai kuriuos šių sulčiaspaudžių tipus, galite net pasigaminti makaronų, duonos lazdelių ir ryžių paplotėlių.


Vertikalios malančios sulčiaspaudės yra novatoriško ir naujo patentuoto dizaino sulčiaspaudės, kurios pasižymi didele išeiga ir mažu greičiu, kaip ir vieno sraigto, malančios sulčiaspaudės, tačiau naujasis vertikalus modelis užima mažiau vietos. Naudojant šias sulčiaspaudes ir pradžių sultys spaudžiamos trinant, o tada, prieš išmetant išsunktą minkštimą, jis spaudžiamas antrojo spaudimo etapo metu. Todėl gaunama daugiau sulčių, o minkštimas lieka ypač sausas. Mažas šių sulčiaspaudžių sūkių per minutę skaičius užtikrina didelę išeigą ir mažą atliekų kiekį. Vertikalios malančios sulčiaspaudės gali išspausti faktiškai bet kokį vaisių ir daržovę. Vieno dantračio sulčiaspaudės taip pat spaudžia sultis iš lapų ir žalumynų, pavyzdžiui, kviečių daigų, špinatų, salotų, petražolių ir kitų lapinių žalumynų ir žolelių.


Dviejų sraigtų (malančios) sulčiaspaudės yra brangiausio tipo sulčiaspaudės, tačiau jos turi daugiausiai privalumų. Dviejų sraigtų sulčiaspaudės sukasi dar mažesniu greičiu (mažesnis sūkių per minutę skaičius), o tai dar mažesnę oksidaciją dėl putų. Be to, mažiau maistingųjų medžiagų suyra dėl didelio karščio, kuris susidaro, jeigu sulčiaspaudė veikia dideliu greičiu. Dėl mažesnio veikimo greičio sumažėja sulčiaspaudės aeracija ir oksidacija, todėl savo sultis galite padėti į šaldytuvą ir laikyti kelias dienas.


Dviejų sraigtų sulčiaspaudės yra efektyviausio tipo sulčiaspaudės. Šie prietaisai užtikrina didesnę sulčių išeigą ir jais galima spausti sultis iš vaisių, daržovių, želmenų daigų, spyglių, špinatų ir kitų žalumynų bei žalumynų. Po sulčių spaudimo likęs minkštimas yra maksimaliai sausas (geresnio išspaudimo neužtikrina jokio kito tipo sulčiaspaudės). Šios sulčiaspaudės iš želmenų daigų išspaudžia ne mažiau sulčių, nei specializuotos, tik želmenų daigams skirtos sulčiaspaudės.

Dviejų sraigtų sulčiaspaudės veikia suspausdamos maistą tarp dviejų, tarpusavyje kontaktuojančių  krumpliaračių. Šis sulčių spaudimo procesas užtikrina didesnę sulčių išeigą. Didelė dviejų sraigtų spaudimo jėga suardo ląstelių sieneles ir išlaisvina daugiau fermentų, vitaminų ir mineralų.


Dviejų sraigtų sulčiaspaudės ne tik spaudžia sultis, bet ir homogenizuoja maisto produktus. Todėl galite ruošti kūdikiams skirtą maistą, paštetus, padažus, riešutinius sviestus ir vaisių šerbetus. O naudojant pasirenkamus arba komplekte pridėtus priedus, galite net pasigaminti makaronų, duonos lazdelių ir ryžių paplotėlių.


Centrifūginės sulčiaspaudės yra populiariausios ir didžiajai daugumai pirkėjų įperkamos sulčiaspaudės. Iš esmės, dauguma prekybos centruose siūlomų sulčiaspaudžių yra būtent centrifūginio tipo, tačiau nepirkite prietaisų, kuriems suteikiama mažesnė nei vienerių metų garantija. „Harvest Essentials“ bendrovė siūlo tik aukščiausios kokybės sulčiaspaudes, kurioms suteikiama kelių metų garantija.


Centrifūginės sulčiaspaudės puikiai tinka sulčių spaudimui iš daugumos vaisių arba daržovių. Be to, sultys spaudžiamos lengvai ir greitai. Tačiau centrifūginės sulčiaspaudės mažiau efektyviai išspaudžia sultis iš žolinių arba lapinių produktų, pavyzdžiui, želmenų daigų, špinatų, salotų, petražolių ir kitų žalumynų bei žolelių. Centrifūginės sulčiaspaudės iš šių produktų išspaus šiek tiek sulčių, tačiau žymiai mažiau, nei naudojant vieno arba dviejų sraigtų sulčiaspaudes.  

Kai kurios centrifūginės sulčiaspaudės turi dideles padavimo angas, į kurias galite sudėti visą, nepjaustytą vaisių ar daržovę. Tačiau dauguma centrifūginių sulčiaspaudžių turi ovalo formos padavimo angas, į kurias telpa pusė ar bent jau ketvirtis obuolio.


Centrifūginio tipo sulčiaspaudės yra pradžių sutarkuoja vaisius arba daržoves į minkštimą, o tada naudojant centrifūginę jėgą, sukant labai dideliais sūkiais per minutę, prispaudžia minkštimą prie filtro koštuvo.


Vienas centrifūginių sulčiaspaudžių privalumų yra spartus sulčių spaudimas, ypač tada, kai sulčiaspaudė turi plačią padavimo angą. Taip pat yra ir keli trūkumai. Kaip jau minėta anksčiau, centrifūginės sulčiaspaudės netinka žolių ir lapų sulčių spaudimui. Be to, centrifūginės sulčiaspaudės gautas minkštimas vis tiek yra sąlyginai drėgnas, tai reiškia, kad prarandama dalis sulčių. Vieno sraigto ir dviejų sraigtų sulčiaspaudžių išeiga yra didesnė (jų minkštimas sausesnis), nei centrifūginių sulčiaspaudžių.


Dar vienas trūkumas yra centrifūgine sulčiaspaude išspaustų sulčių laikymo trukmė. Dėl didelio greičio, kurio pagalba išspaudžiamos sultys, į jas patenka oro arba, kitais žodžiais tariant, sultyse pasiskirsto daug deguonies. Dėl deguonies burbuliukų sultyse, jos greitai oksiduojasi (genda). Todėl centrifūgine sulčiaspaude išspaustas sultis reikėtų išgerti iš karto, jų negalima laikyti bent kiek ilgiau, nes sultys praras maistingąsias medžiagas. Jeigu norite laikyti sultis, apsvarstykite galimybę įsigyti mažo greičio sulčiaspaudę, pavyzdžiui, su vienu arba dviem sraigtais.


Želmenų daigų sulčiaspaudės skirtos sulčių spaudimui ir želmenų daigų ir kitų lapinių žalumynų, o taip pat iš kai kurių minkštų vaisių, pavyzdžiui, vynuogių. Želmenų daigų sulčiaspaudės nėra skirtos daržovių ir daugumos vaisių sulčių spaudimui. Galima rinktis tiek elektrinį, tiek rankinį želmenų daigų sulčiaspaudės modelį.



Join the discussion

El. pašto adresas nebus skelbiamas.