Griliai

Atėjo laikas užsirišti prijuostę ir griebti kepimo žnyples – atėjo kepsnių kepimo sezonas. Nesvarbu, kokį grilių planuojate įsigyti – anglinį, dujinį, elektrinį ar rūkymo principu veikiantį grilį, toliau rasite kelis pirkimo patarimus ir priminimus apie saugumo savybes.

Grilių tipai

Išsirinkti geriausią grilį, kuris tiktų jūsų gyvenimo būdui, gali būti sunki užduotis. Svarbu nepamiršti vieno svarbaus dalyko: svorio. Grilių kaina skaičiuojama ne pagal svorį, tačiau iš sunkesnio metalo pagaminti griliai yra patvaresni. Toliau aprašomi keli papildomi grilių arba rūkyklų pasirinkimo patarimai.

Skirtingi gamintojai siūlo įvairius grilių modelius. Visada naudodami bet kokio tipo grilį remkitės gamintojo pateiktomis instrukcijomis.

Angliniai griliai

Angliniuose griliuose naudojami akmens anglies briketai, mediena arba jų derinys.

  • Kepant maistą ant anglinio grilio gaunamas intensyvesnis, dūminis skonis.
  • Maisto ruošimas ant anglies yra ilgesnis procesas. Po anglių uždegimo galėsite pradėti kepti maistą po 15-30 minučių. Tai priklauso nuo grilio dydžio ir naudojamų anglies briketų skaičiaus ir tipo.
  • Geresnės kokybės griliai turi oro išleidimo angas, kurios padeda valdyti maisto ruošimo temperatūrą.
  • Naudojant anglinį grilį reikia reguliariai pašalinti pelenus.

Dujiniai griliai

Dujiniuose griliuose naudojamas skystas propanas (SP) arba gamtinės dujos.

  • Dujinius degiklius naudoti švariau ir pigiau nei anglinius.
  • Dujiniai griliai greitai užsidega – pakanka spustelėti mygtuką, pasukti mygtuką arba naudoti grilyje integruotą elektroninį uždegiklį. Po apytiksliai 10 minučių, per kurias grilis įkaista, galėsite ruošti maistą.
  • Ant dujinių grilių esantys degikliai leidžia paruošti papildomą patiekalą ir dėl to jums nereikia bėgioti į virtuvę.
  • Standartiniame skysto propano balione yra 10 kilogramų kuro. Nenustebkite, kad pakėlus šį balioną jums atrodys, jog jis sveria 20 kilogramų. Propano dujos yra sunkesnės už orą. Intensyviai naudojant degiklius viso baliono užtenka apytiksliai devynioms valandoms. Jeigu maistas ruošiamas vidutinėje temperatūroje, vieno baliono turėtų užtekti 25-30 maisto ruošimams.
  • Grilių su gamtinėmis dujomis savininkai turėtų apsvarstyti tiesioginį kuro tiekimo prijungimą. Tada nebereikės keisti balionų, o taip pat nebeliks tikimybės, kad maisto kepimo metu nutekės dujos.

Elektriniai griliai

Elektrinius grilius reikia stati netoli elektros lizdo.

  • Jeigu gyvenate bute ar kitoje vietoje, kur negalite pasistatyti anglinio arba dujinio grilio, galite įsigyti ir naudoti elektrinį grilį.
  • Naujesni elektriniai griliai gali daugiau, nei tiesiog paskrudinti maistą juostelėmis. Naudojant keramikinius briketus ir gerą marinatą galite sukurti iš tiesų puikų patiekalą.

Rūkyklos

Jūs galite rinktis iš anglinių ir elektrinių rūkyklų.

  • Rūkykloje vienu metu galite paruošti iki 25 kilogramų maisto produktų.
  • Gaminimui prieinamas plotas siekia nuo 955 kvadratinių centimetrų iki daugiau nei 1905 kvadratinių centimetrų.

 


Grilio dydis

Jeigu nusprendėte išsikepti jautienos kepsnį, galite rinktis iš įvairiausio siūlomo asortimento – nuo mažų „Hibachi“ tipo grilių piknikams iki įrenginių, kuriuos reikia montuoti ant priekabų. Įprastam arba lėtam maisto ruošimui siūlomi kombinuoti grilių ir rūkyklų modeliai. Prieš nuspręsdami, ką norite pirkti, iš pradžių apsvarstykite:

 

  • Ar ruošite tik pirmąjį patiekalą ar maistą visam valgymui? ‚

Daugumoje kepimo ant grilio receptų knygų yra pateikiamas viso meniu receptai: nuo aperityvų iki desertų. Neleiskite, kad jūsų meniu apriboti įsigytas prietaisas.

 

  • Keliems žmonėms ruošite maistą?

Rinkdamiesi grilio galingumą, atsižvelkite į visą zoną, kurioje ruošite maistą. Nepamirškite, kad į gamintojo pateiktas maisto ruošimo ploto specifikacijas taip pat įtraukiamas ir pašildymo stovas, ir šoninis degiklis (dujiniuose griliuose).

 

  • Kokį maistą planuojate ruošti?

Kepsnius, vištieną ir daržoves galima ruošti ir nedideliame plote. Jeigu planuojate kepti didesnius maisto produktus, pavyzdžiui, krūtininę mėsą, jums reikės didelio grilio arba rūkyklos.

 

  • Kiek dažnai ruošite maistą ant grilio?

Nepamirškite, kad angliniai griliai įkaista 10-15 minučių lėčiau nei dujiniai griliai. Savaitgaliais grilį naudojantys žmonės galbūt ir turi daugiau laisvo laiko, tačiau jeigu maistas ruošiamas paprastą dieną, galbūt geriau tiktų dujinis arba elektrinis grilis.

 

  • Kiek vietos galite skirti savo griliui?

Grilis su šoniniais degikliais gali užimti daug vidaus kiemo ploto. Prieš įsigydami grilį, iš pradžių išmatuokite, kiek vietos jam galite skirti.

 

  • Kas yra BTU?

Dujinio grilio šilumos išeiga matuojama britų šilumos kiekio vienetais (arba BTU). Kadangi šis matas susijęs su degiklio dydžiu, skirtingų grilių BTU specifikaciją palyginti gali būti sunku. Didelis grilis su dideliu BTU skaičiumi maistą keps panašioje temperatūroje, kaip ir mažesnis grilis su mažesni BTU skaičiumi. Ne tiek svarbu, kiek grilis gali įkaisti – svarbesnė grilio savybė, kiek jis gali pasiekti ir išlaikyti maisto ruošimo temperatūrą. Siekiant užtikrinti geriausią maisto gaminimo efektyvumą, ieškokite degiklio valdymo elementų, kurie leistų rinktis specializuotą kepimą.

 

  • Kiek degiklių turi grilis?

Siekiant užtikrinti karščio valdymą, dauguma grilių turi du atskirai valdomus degiklius. Aukštesnės klasės degikliai turi tris degiklius, kurie užtikrina dar geresnį valdymą. Norėdami užtikrinti atsparumą rūdijimui, ieškokite nerūdijančio plieno arba porcelianu dengtus degiklius.

Pastatydami grilį būkite atidūs. Grilio skleidžiamas karštis gali būti kenksmingas namo apdailai, ypač jeigu apdailos plokštės pagamintos iš vinilo.

Grilių grotelės

Prekyboje siūlomos įvairių rūšių kepimo grotelės:

  • Porcelianu dengtos, ketaus grotelės siūlo geriausias karščio išlaikymo ir lengvo valymo savybes. Šios grotelės nepaprastai gerai dėvisi, yra atsparios rūdijimui ir yra patvaresnės nei kitos grotelės.
  • Nerūdijančio plieno grotelės yra atsparios rūdijimui, tačiau prie jų gali prilipti maistas.
  • Porcelianu dengtos grotelės geriausiai tinka, jeigu norite, kad kepdamas maistas neprikibtų. Tačiau jeigu šio tipo grotelių tinkamai neprižiūrėsite, porceliano sluoksnis gali nusilupti ir grotelės pradės rūdyti.
  • Siekiant apsaugoti nuo rūdijimo, ketaus groteles, kaip ir ketaus virtuvės reikmenis, reikia tinkamai apdoroti. Šios sunkios grotelės gerai dėvisi, jose gerai paruošiamas maistas ir jos paskirsto karštį tolygiau nei kitos grotelės.

Grilio uolos gabaliukai, akmenys ir plokštės

Tą visiems pažįstamą ant anglinio grilio kepamo maisto skonį lemia iš maisto ant karštų anglių tekančios sultys.  Siekiant tokio paties poveikio, dujiniuose griliuose naudojamos kelios skirtingos medžiagos:

  • Lavos suformuotos uolos gabaliukai greitai įšyla ir paskirsto šilumą į grilio vidų. Lava yra akyta ir leidžia kaupti riebalams, todėl sumažėja lavos efektyvumas ir padaugėja įsiliepsnojimų atvejų. Lavos uolos gabaliukus būtina dažnai keisti arba apversti nenaudotu paviršiumi į viršų.
  • Išakijusi lava pasižymi tokiomis pačiomis savybėmis kaip ir lava, tačiau šiuo atveju pritraukiama mažiau likučių.
  • Keramikiniai briketai išlieka švarūs tokiu pačiu principu, kaip ir savaiminio išsivalymo orkaitė – likučiai prikepa ir sudžiūva. Keramika yra brangesnė nei uolos gabaliukai, tačiau ją galima naudoti daug ilgiau.
  • Įkaistančios plokštės arba strypai yra pagaminti iš metalo ir jie leidžia didėti karščiui. Kai karštos sultys nukrenta ant karšto metalo, jos išsisklaido.

 

Lauko grilio priedai

Grilių priedai gali būti paprasti arba specializuoti. Privaloma turėti grotelių valymo šepetį, žnyples, mentelę ir šakutę. Naudojant maisto ruošimo krepšius ir iešmus greičiau iškepsite mažesnius maisto gabaliukus. Kai kurie griliai turi portatyvų elektrinį aparatą šašlykams kepti. Siekiant apsaugoti vidaus kiemą nuo riebalų dėmių, naudinga turėti absorbuojantį grilio kilimėlį.

Jeigu planuojate kepti paukštieną arba didelius mėsos gabalus, tada vertėtų skirti pinigų ir įsigyti kokybišką mėsos kepimo termometrą.

Jeigu turėsite atsarginių dalių, galėsite lengviau atlikti tam tikrus grilio remonto darbus. Jeigu tinkamai prižiūrėsite, gerą grilį galėsite naudoti daug metų. Taip pat gera investicija – grotelių dangtis su pamušalu.

Norite patys surinkti grilį? Naujus, greito surinkimo grilius galima sumontuoti per mažiau nei 30 minučių.  Kitus grilius paprastai galite surinkti per mažiau nei valandą. Taip pat jūsų grilį gali sumontuoti ir „Lowe“ bendrovės darbuotojai. Jeigu skubate, galite įsigyti iš anksto surinktą grilį – tokius grilius taip pat siūlo „Lowe“ bendrovė.

Grilių saugumas

Ruošdami maistą ant grilio, visada laikykitės svarbių saugumo instrukcijų:

  • Ugnis yra akivaizdžiai pavojinga. Visada uždegdami grilį ir kepdami maistą būkite atsargūs. Prižiūrėkite vaikus. Dujinis grilis viduje gali suformuoti daugiau nei 450 °C karštį, todėl neišvengiamai įkaista ir grilio išorė. Dėl ugnies ir naftos produktų naudojimo kyla ypatingas pavojus. Uždegdami anglinius grilius naudokite tik specialiai anglims skirtą uždegimo skystį arba specialiai apdorotus briketus. Niekada nenaudokite dujų arba žibalo. Tai nesaugu, be to, maistas gali įgauti nepageidaujamą skonį. Taip pat galite naudoti elektrinį uždegiklį arba kamino uždegiklį, naudojantį popierių.

 

  • Bakterijos. Esate lauke, svečiai – alkani, aplink šilta ir jau sutemo. Atrodo kaip puikus vakarėlis sode, tiesa? Taip pat atrodo, kaip tiesus kelias ligoninės priimamąjį. Vasaros sezono metu, kai maistas ruošiamas vidaus kieme ar kitoje atvirtoje erdvėje, ypač padaugėja apsinuodijimo atveju. Būdami lauke, laikykite maistą vėsioje vietoje, pridenkite jį. Dar geriau, neneškite maisto į lauką tol, kol neatėjo laikas jo gaminti. Turėkite pasiruošę užkandžių, kad svečiai galėtų užkąsti. Jeigu jau sutemo, nebandykite bandyti nuspėti, kiek tinkamai išsikepė maistas (ypač mėsa arba paukštiena). Naudokite mėsos termometrą. Visada užtikrinkite, kad visi indai ir pjaustymo lenta yra švari.

Join the discussion

El. pašto adresas nebus skelbiamas.