Gartraukiai

Gartraukis išvalo virtuvės patalpą nuo visų kvapų ir garų, kurie susidaro verdant ir kepant. Taip pat jis pašalina ore esantį drėgmės perteklių. Gartraukis būtinas kiekvienoje virtuvėje kaip šaldytuvas ir viryklė.

Jei manote, kad gartraukių modeliai mažai skiriasi vienas nuo kito, tai pirmasis apsilankymas parduotuvėje įtikins, kad taip nėra. Gartraukių rūšių yra daugybė, o skiriasi jie ne tik išvaizda, bet ir galingumu, oro valymo technologija, filtrų rūšimis ir t. t. Taigi rinktis reikia apgalvotai, o ne pirkti pirmą pasitaikiusį.

Prieš perkant gartraukį, reikia atsakyti sau į keletą klausimų. Visų pirma nuspręskite, kiek pinigų gali skirti, nes gartraukių kainos prasideda nuo 150–200 litų ir baigiasi 10-15 tūkstančių.
Techniniai gartraukio parametrai pirmiausia priklauso nuo to, kiek jis gali užimti vietos virtuvėje. Įrenginėjant virtuvę reikėtų iš anksto numatyti, kur bus gartraukis ir kaip jis turi atrodyti. Taip pat reikia turėti omenyje, kad jis gali tapti įdomiu virtuvės akcentu, o ne tik surinkti nemalonius kvapus.

Virtuvinių gartraukių rūšys:

  • ištraukiantis;
  • įsiurbiantis.

Ištraukiantis (kamininis) gartraukis

Kamininiai gartraukiai tai patys populiariausi Lietuvos parduotuvėse. Jų veikimo principas yra gana paprastas: visi kvapai, riebalai per kaminą yra išmetami į išorę. Šio tipo gartraukis yra sujungtas su ventiliacijos sistema.

Kamininių gartraukių pagrindinės ypatybės:

  • ištrauktas oras yra išmetamas į išorę;
  • pigus eksploatavimas;
  • toje vietoje, kurioje norime pakabinti gartraukį, būtinai turi būti ventiliacijos anga, taigi galimi montavimo sunkumai;
  • reikia turėti papildomą ventiliacijos angą – jeigu negalima prie jos montuoti, būtina virtuvės patalpas dažnai vėdinti. Jeigu įmanoma, prižiūrėti, kad nebūtų spaudimų skirtumo.

Įsiurbiantis gartraukis

Šiuo atveju oras yra valomas filtrais su aktyviąja anglimi. Oras nėra išmetamas lauk, o cirkuliuoja virtuvėje. Filtrus reikia keisti.

Įsiurbiančių gartraukių pagrindinės ypatybės:

  • toks gartraukis gali būti įmontuotas bet kokioje virtuvėje;
  • reikia turėti anglies filtrą, kurį dažniausiai reikia nusipirkti atskirai;
  • filtrai turi būti nuolat keičiami, dėl to padidėja eksploatavimo išlaidos;
  • mažiau efektyvūs negu kamininiai gartraukiai;
  • anglies filtras nesugeria cigarečių dūmų.

Gartraukių rūšys pagal montavimo vietą:

Gartraukiai, kabinami po spintele

Gartraukius, skirtus pakabinti po spintele, galima kabinti ir atskirai. Jų pagrindinė ypatybė – maži gabaritai, todėl jie idealiai tinka mažesnėms virtuvėms, kuriose nereikia galingo gartraukio.

Paslepiami gartraukiai

Tai yra vadinamieji gartraukiai-spintelės, kuriuos reikia įmontuoti į spintelę. Labai dažnai jie yra naudojami kaip ir skirtieji pakabinti po spintele. Šie modeliai taip pat yra nedideli.

Paslepiami gartraukiai gali būti spintelės-stalčių tipo, t. y., visiškai paslepiami, arba iš dalies paslėpti, kurių variklis ar ventiliacijos anga yra paslėpta spintelėje.

Gartraukiai – salos

Šio tipo gartraukiai yra montuojami tiesiog ant lubų ir yra vadinamojoje saloje kartu su šildymo plokšte. Šie gartraukiai atrodo labai gražiai, yra labai galingi, tačiau gana brangūs. Juos verta įsigyti, kai virtuvė yra gana didelė, o šildymo plokštė yra patalpos viduryje

Kamininiai gartraukiai

Šie gartraukiai yra kabinami prie sienos. Jie turi specialų kaminą su ventiliacijos anga ir paslėptu varikliu Tai labiausiai paplitęs sprendimas Lietuvos virtuvėse.

Kertiniai gartraukiai

Šie gartraukiai yra panašios konstrukcijos kaip ir kamininiai, tik jie montuojami virtuvės kampe. Jie tinka tiems, kurių virtuvėje nedaug vietos.

Universalūs gartraukiai

Universalūs gartraukiai, tinka įvairiose virtuvėse. Jie gali būti montuojami ir po spintele, ir atskirai. Dėl šios priežasties jie yra labai populiarūs.

Pirkdami gartraukį atkreipkite dėmesį į:

Darbo našumas

Gartraukio darbo našumas (galingumas) rodo, kiek nemalonių kvapų jis gali sugerti per vieną valandą. Matuojamas kubiniais metrais per valandą. Gartraukių darbo našumas gali būti nuo 200 iki 800 m3/h. Koks turi būti gartraukio galingumas, priklauso nuo virtuvės dydžio. Reikalingas galingumas apskaičiuojamas pagal paprastą formulę. Pirmiausia virtuvės plotis padauginamas iš jos aukščio. Gauta sandauga dauginama iš šešių, norint gauti mažiausią reikalingą darbo našumą, arba iš dvylikos, jeigu domina maksimalus galingumas.

Gartraukio darbo rūšis

Gartraukis gali dirbti dviem būdais: atvirai arba uždarai. Atvirai gartraukis dirba, kai yra prijungtas prie ventiliacijos angos. Tada visi nešvarumai išmetami lauk. Uždarai gartraukis dirba, kai nešvarumai sulaikomi ir cirkuliuoja uždaroje cirkuliacijos sistemoje. Daugelis modelių gali veikti abiem būdais, taigi galima sau tinkamiausią būdą.

Variklių skaičius

Daugelis gartraukių modelių turi vieną arba du variklius, tačiau yra ir tokių, kurie turi net aštuonis variklius.
Nuo variklių skaičiaus priklauso galingumas, taip pat elektros energijos suvartojimas. Reikia atkreipti dėmesį, kad gartraukiai su keliais varikliais, dažniausiai garsiai veikia. Nuo variklių skaičiaus priklauso gartraukio kaina. Reikia turėti omenyje, kad neverta daug investuoti į didelį gartraukį, jeigu jis bus mažoje virtuvėje. O didelei virtuvei būtina pirkti galingą gartraukį.

Triukšmo lygis

Triukšmo lygis yra labai svarbu, ypač tiems, kurių butas arba virtuvė mažesni arba virtuvė yra bendroje gyvenamojoje patalpoje. Dauguma mūsų siūlomų modelių nėra triukšmingi – triukšmo lygis neviršija 50–60 decibelų.

Gartraukių dydis

Renkantis gartraukio dydį, siūlome atkreipti dėmesį į du dalykus: į jo plotį ir diametrą. Pagal diametrą gartraukiai skirstomi į siauresnius, kurių diametras yra 60 cm , ir platesnius – 90 cm. Galima surasti ir nestandartinio diametro gartraukių: 50, 100 i 120 cm. Gartraukis turi būti tokio pat diametro kaip ir viryklė, o geriausia, kai jis šiek tiek platesnis.

Montuojant kamininį gartraukį, reikia, kad gartraukio išmetimo anga atitiktų ventiliacijos angą. Taigi prieš pirkdami išmatuokite ventiliacijos angą.

Papildoma informacija

Gamintojai vis tobulina gartraukius, kad tik Jums būtų malonu dirbti virtuvėje. Daugelis šiuolaikinių modelių turi valdymo sistemą, kuri leidžia pasirinkti darbo būdą, jo greitį ir apšvietimą.  Kai kurių modelių gartraukiai patys praneša apie tai, kad reikia pakeisti susidėvėjusius filtrus. Taip pat galima nustatyti, kada gartraukis turi baigti darbą, pvz., kad jis išsijungtų po dvidešimties minučių visiems išėjus iš namų. Labai svarbu yra gartraukio apšvietimas. Standartu laikomas 2–4 lempų apšvietimas.  Gartraukis turi būti ir funkcionalus, ir atrodyti estetiškai, ir idealiai tikti konkrečiai virtuvei. Šiuolaikinėms virtuvėms siūlome gartraukius su stiklu.  Labai svarbu yra tinkamai sumontuoti gartraukį, nes tik tada galima džiaugtis visais jo privalumais. Jis turi būti tinkamame aukštyje bei gerai pritvirtintas (ypač gartraukiai, skirti pakabinti po spintelėmis ar jose). Prastai ar netinkamame aukštyje pritvirtintas gartraukis gali veikti triukšmingiau nei įprasta.  Ypač atsargiai ir preciziškai turi būti kabinamas kamininis gartraukis. Siūlome, kad ventiliacijos laidai būtų kuo trumpesni ir būtų kuo mažiau sulenkimų.

DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI

Koks turi būti gartraukio diametras?

Gartraukio diametras parenkamas pagal viryklę ir virtuvę. Jo diametras turi būti toks kaip viryklės, o geriausia – šiek tiek didesnis. Taip jis surinks visus nešvarumus žemiausiame lygyje.

Kokiame aukštyje kabinti gartraukį?

Standartiškai nuo viryklės iki gartraukio turi būti 70 cm. Montuojant geriausia atsižvelgti į gamintojo pasiūlymus ir patarimus. Tai svarbu siekiant didžiausio darbo našumo.

Kokius filtrus privalo turėti gartraukis?

Filtrai gali būti aliumininiai, akriliniai ir plieniniai. Tokius filtrus galima naudoti praktiškai visuose gartraukiuose. Svarbi sąlyga – jie turi sugerti riebalus. Daug gartraukių turi anglies filtrus, kurie sugeria nemalonius kvapus.

Kaip dažnai reikia keisti filtrus?

Riebalus sugeriančius filtrus reikia keisti kas kelis mėnesius. Anglies filtrus – kas tris mėnesius. Yra filtrų, kuriuos galima keisti kas dvejus metus, taip pat yra plaunamų filtrų. Konkretų filtrų keitimo laiką nustato gamintojas ir reikia atsižvelgti į jo pasiūlymus.  Apie poreikį pakeisti filtrą gali pranešti ir pati įranga – tai įmanoma šiuolaikiniuose modeliuose.

Iš ko turi būti pagamintas gartraukis?

Gartraukis, kaip ir visa kita virtuvės įranga, turi būti atsparus šilumos poveikiui. Dažniausiai jie gaminami iš nerūdijančios skardos, gali būti stiklo ar medžio elementų.

Žodynėlis

Gartraukių darbo našumas – matuojamas kubiniais metrais per valandą; rodo, kiek nešvarumų gali pašalinti per valandą.

Variklių skaičius – kiek variklių turi gartraukis.

Gartraukio diametras – kokia yra išmetimo anga.

Triukšmo lygis – triukšmas, kuris girdimas gartraukio darbo metu; matuojamas decibelais.

Darbo būdas – nešvarumų išmetimo būdas: į išorę arba cirkuliuoja vidaus sistemoje.

Apšvietimas – kokios lempos ir kiek jų yra gartraukyje.

Gartraukio dydis – aukštis x plotis x gylis (A x P x G).