Ne viena virtuvėje mėgstanti pasisukioti moteris kartkartėmis pasvajoja apie kokybiškus, saugius naudoti, ekologiškus, paprastai išplaunamus bei puošnius indus. Tačiau kaip juos išsirinkti, pinigų neišmetus tiesiog į balą? Pirma, įsidėmėkite,kokiomis savybėmis pasižymi iš skirtingų medžiagų pagaminti indai.
Populiariausios medžiagos, skirtos indų gamybai
Prieš perkant indus pravartu susipažinti su žaliavomis, kurios naudojamos indų gamyboje. Tai padės lengviau išsirinkti tinkamiausius indus.
Porcelianas. Tai aukšta kokybe pasižyminti keramikos rūšis iš sudedamųjų medžiagų kvarco, plastinio molio bei kaolino. Porcelianas laikomas viena brangiausių ir prabangiausių medžiagų indų gamyboje. Jis vertinamas dėl išskirtinių savo savybių: tai ne tik atspari smūgiams, karščiui, trinčiai, bet ir daili bei ilgaamžė žaliava.
Paprastoji keramika. Tai aukštoje temperatūroje išdegto molio arba molio su priemaišomis dirbiniai, dažniausiai padengti glazūra. Išskirtinė jų savybė – dirbiniai įprastai žiedžiami rankomis. Moliniai indai būna gana masyvūs, ne tokių elegantiškų ir įvairių formų, kaip, pavyzdžiui, porcelianiniai. Moliniuose induose galima laikyti maistą, jie ekologiški ir santykinai nebrangūs, tačiau neatsparūs smūgiams.
Juodoji keramika. Pastarieji indai taip pat gaminami iš molio, vėliau išdegami. Tačiau yra vienas niuansas – tamsiai spalvai išgauti naudojami žibalo, benzino ar kitų degiųjų medžiagų dūmai, kenksmingi mūsų sveikatai. Todėl juodosios keramikos indų virtuvėje naudoti nerekomenduojama – jie labiau tinka kaip interjero detalė.
Fajansas ir majolika. Tai kiek …
!--more-->
Skaityti daugiau
Daugeliui žmonių gaminti yra malonu, todėl rinktis naują keptuvę ar puodą taip pat gali būti smagu. Tačiau jeigu maisto ruošimas yra nemalonus darbas, tinkamą keptuvę ar puodą išsirinkti ne ką mažiau svarbu. Kam apsunkinti maisto ruošimą, jeigu galite jį palengvinti?
- Jeigu gaminate daug padažų, rinkitės puodą su tinkamu snapeliu.
- Jeigu jums patinka gaminti patiekalus, kuriems paruošti reikia daugiau laiko, rinkitės iš ketaus pagamintas troškintuves.
- Jeigu labai nemėgstate plauti indų, rinkitės keptuves ir puodus, kuriuos lengva valyti (t. y., kurias saugu plauti indaplovėje).
- Jeigu gaminate kiaušinienes, blynus ir kitus patiekalus, kuriuos reikia kaitinti, rinkitės kepimui skirtą keptuvę su rankena, kurioje tolygiai paskirstomas karštis.
Pirkdami puodą ar keptuvę atkreipkite dėmesį į:
Skaityti daugiau
Kazanas – išskirtinis maisto ruošimo indas, puodas, kuris leidžia gaminti ir mėgautis skaniausiais ir unikaliausiais patiekalais, paruoštais ant atviros ugnies. Tai puodas, kuris plačiausiai yra naudojamas centrinėje Azijoje, Azerbaidžane, Turkijoje, Balkanų šalyse. Kazanai gali būti skirtingų dydžių, talpų, tačiau, praktiškai, visi jie yra gaminami iš ketaus. Kazane gaminami yra ir įvairiausi, tradiciniai ir plačiai žinomi patiekalai, pavyzdžiui, plovas. Tai yra itin dažnas švenčių ir svarbių progų maisto ruošimo elementas. …
Skaityti daugiau